Niemand houdt van belasting betalen. Voor je een auto gaat kopen is het daarom slim om de RDW wegenbelasting te berekenen. Door deze belasting van tevoren te berekenen voorkom je dat je teveel belasting moet betalen en er achteraf achter komt dat je beter voor een ander type auto had kunnen kiezen. In deze blog lees je precies hoe de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) omgaat met autobelastingen en wat dit voor jouw betekent.
De RDW wegenbelasting is een belasting die geheven wordt over het hebben van een auto. Of je met een auto rijdt of niet, dat maakt niet uit of je wegenbelasting moet betalen. Deze belasting wordt daarom ook wel houderschapsbelasting of motorrijtuigenbelasting genoemd. De eerste term dekt niet helemaal de lading, want niet op het houden van ieder goed wordt belasting gegeven, maar specifiek over het houden van een auto. Motorrijtuigenbelasting is een vrij lange naam, daarom wordt er veel over wegenbelasting gesproken. Deze belasting wordt geheven over het hebben van een auto. De term RDW wegenbelasting is niet geheel juist. Het zijn de provincies en het rijk die deze belasting heffen. Het rijk wil een bepaald basisbedrag hebben en de provincies mogen daar een bedrag bij optellen. Dit bedrag mogen ze zelf bepalen en wordt de provinciale opcenten genoemd.
Omdat de hoogte van de autobelasting van veel factoren afhangt wordt de wegenbelasting vaak berekend aan de hand van RDW kentekeninformatie. Aan de hand van de RDW kentekeninformatie kunnen alle voertuiggegevens worden achterhaald die nodig zijn om de wegenbelasting te berekenen. Je hoeft dan alleen nog maar te kijken naar de provincie waarin je woont om de wegenbelasting te berekenen. Daarom wordt de naam RDW wegenbelasting in de praktijk nogal eens gebruikt. De wegenbelasting berekenen via kenteken is namelijk een heel eenvoudige manier om de wegenbelasting tarieven te achterhalen. Door dit te doen kan iedereen eenvoudig zien hoeveel wegenbelasting hij of zij af moet dragen en zo een betere keuze maken voor een bepaald type auto.